Babeczki migdałowe z malinami
Masz ochotę na lekką, ale w pełni słodką przekąskę? Znudziły Ci sie płatki i owsianki na śniadanie? Jeżeli tak, poniższa propozycja jest właśnie dla Ciebie. Wilgotne, mięciutkie ciasto o intensywnym, orzechowym aromacie. Do tego lekko kwaśne maliny i posypka z pieczonych migdałów. Do pełni szczęścia brakuje jedynie earl greya lub dobrej kawy :]
Składniki (na około 10-12 sztuk):
- 1 szklanka tartych migdałów
- 1 szklanka mąki
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła klarowanego
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- 250 g malin
- garść migdałów
Przygotowanie:
Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Przekładamy do papilotek (do 7/8 wysokości). Posypujemy siekanymi migdałami.
Pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]
Właśnie przed chwilką wyjęłam z piekarnika.. Przepyszne!:)
Niesamowicie się cieszę