Oryginalny, amerykański placek w bardzo poręcznej wersji. Idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach jako forma słodkiej przekąski. Kruche ciasto z charakterystyczną kratką na wierzchu, wypełnione plasterkami jabłek z cukrem i szczyptą cynamonu. Prawdziwa pyszność zza oceanu! Do spróbowania dziś w Bistro na Językach :] Zapraszam!

Składniki na tartinki (około 12 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 4 żółtka

Na nadzienie:

  • 3  jabłka
  • 20 g mąki
  • 70 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Dokładnie zagniatamy składniki na tartinki. Uzyskanym ciastem wylepiamy foremki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na wąskie paski.

Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z mąką, cukrem oraz cynamonem. Przekładamy do foremek na tartinki.

Na wierzchu układamy paseczki kruchego ciasta, tworząc kratkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia (około 15 min.). Odstawiamy do wystygnięcia.