Zimowe ciasto mandarynkowe
Cudowne, zimowe ciasto, które rozgrzewa aromatem i smakiem mandarynek. Niezwykle puszyste, miękkie i wilgotne. Sprawia wrażenie nasączonego syropem. Powinno bardzo długo zachować świeżość, ale jeszcze nikomu nie udało się tego sprawdzić ;]
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 jajka L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml soku wyciśniętego z mandarynek
- skórka otarta z 5 mandarynek
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i skórką z mandarynek na jasną, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem w 3-4 turach. Na końcu dolewamy sok z mandarynek.
Przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy 40 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]