Zimowe ciasto mandarynkowe


Cudowne, zimowe ciasto, które rozgrzewa aromatem i smakiem mandarynek. Niezwykle puszyste, miękkie i wilgotne. Sprawia wrażenie nasączonego syropem. Powinno bardzo długo zachować świeżość, ale jeszcze nikomu nie udało się tego sprawdzić ;]

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml soku wyciśniętego z mandarynek
  • skórka otarta z 5 mandarynek

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem i skórką z mandarynek na jasną, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem w 3-4 turach. Na końcu dolewamy sok z mandarynek.

Przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy 40 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

ciasto mandarynkowe

ucierane ciasto mandarynkowe

ciasto mandarynkowe 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress