Zbożowe ciastka kokosowe


Wypieki, które pachną latem, smakują wakacjami i przywodzą wspomnienia z ostatniego urlopu. Maślano-kokosowa pyszność w formie kruchych ciasteczek już po pierwszym gryzie zabierze Was w egzotyczną podróż. Zapakujcie je do torby, gdy zapowiada się intensywny dzień, pochrupcie do popołudniowej kawy albo wykorzystajcie jako spód do sernika na zimno. Niezależnie od okoliczności będziecie słodko zachwyceni :]

Składniki:

  • 150 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na balszce, spłaszczamy dłonią do grubości około 5 mm. Należy zachować 3-cm odstępy między ciastkami – w trakcie pieczenia troszkę urosną.
Pieczemy około 12-15 minut – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

ciastka zbożowe

DSC01423

ciastka kokosowe

 

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress