Wieniec drożdżowy z serem
Słodki kompromis pomiędzy drożdżowcem a sernikiem. Jeżeli jesteście wielbicielami obu tych wypieków, już nie musicie wybierać. Puszyste, mięciutkie ciasto przeplecione kremową masą serową otuli aromatem wanilii leniwy, bożonarodzeniowy poranek. Duża porcja drożdżowego wieńca będzie idealnie współgrała z zimową herbatą, świątecznym filmem i ciepłym kocem :]
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych (8g)
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 500 g dobrze zmielonego twarogu (minimum trzykrotnie)
- 3 żółtka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3 łyżki drobnego cukru wypieków
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
Ponadto:
- mąka do podsypywania stolnicy
Składniki na lukier:
- 9 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak) aż do uzyskania gładkiej, plastycznej masy. Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy twaróg, cukier z prawdziwą wanilią i budyń. Mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Silikonową stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy maką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Roprowadzamy na nim masę serową, zostawiając po 2 cm wolnego ciasta z każdego brzegu. Ciasto posmarowane masą zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego brzegu.
Otrzymaną „roladę” przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż dłuższej krawędzi na pół (UWAGA – nie przecinamy górnych 3 cm ciasta!). Otrzymane 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą w taki sposób, aby farsz był widoczny od góry. Łączymy ze sobą końce „warkocza” tworząc okrąg.
Pieczemy około 30 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy lukrem.
Smacznego :]