White Cake
Najsłodszy Blogu!
Dziś mijają dwa lata odkąd za sprawą jednego kliknięcia rozpocząłeś swoje wirtualne życie. Od 24 miesięcy wraz z Twoimi czytelnikami obserwujemy jak się zmieniasz, rozwijasz, jak stajesz się coraz wspanialszy. Przed Tobą jeszcze wiele pracy i nowych wyzwań, ale jestem pewna, że podołasz i staniesz się wisienką na torcie blogosfery. Sto lat wypełnionych po brzegi węglowodanami!
Twoja Matka.
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 4 opakowania kinder bueno white
- 375 g malin (umytych, wysuszonych)
Do nasączenia:
- zaparzona czarna herbata (słaba)
Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- białe cukierki oraz batoniki (np. michałki, kit-kat, kinder bueno white, biała czekolada z orzechami/ chrupkami itp.)
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Blendujemy 8 sztuk kinder bueno (4 opakowania). Z lodówki wyciągamy śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na puszystą masę. Łączymy z masa Kinder bueno. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie części.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat. Nasączamy subtelnie herbatą, przekładamy 1 porcję przygotowanego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy, smarujemy kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem. Wyrównujemy boki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewamy w mikrofalówce. Polewamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy białymi słodkościami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia*. Podajemy schłodzone.
*Do pokrojenia tortu będziemy potrzebować ostrego noża i kubka z gorącą wodą.
Smacznego :]
Sto lat drogi Blogu, żyj jak najdłużej! Tort przepiękny:)
Dziękuję!
mam pytanko, mam nadzieję że nie jest głupie:PPP: batoniki miksuję w całości razem z wafelkiem czy tylko sam krem?
Wcale nie głupie! Jak najbardziej w całości