Waniliowe whoopie pies z kremem


Wesołe markizy w rozmiarze king size. Dwa kawałki babeczkowego ciasta przełożone puszystym, różowym kremem. Delikatne, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne! Do tego proste w wykonaniu i niedrogie. Świetnie sprawdzą się na dziecięcych przyjęciach – małe rączki w mgnieniu oka opróżnią całą paterę ;] Spróbujcie zaangażować swoich małoletnich domowników w proces przygotowywania – dobra zabawa gwarantowana :]

Składniki (na 12 porcji):

  • 130 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (w tym 2 torebki  cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 jajko
  • 325 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 150 ml maślanki
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • różowy barwnik spożywczy

Ponadto:

  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy połowę suchych składników oraz mleko i kremówkę. Miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą część suchych składników i ponownie miksujemy.
Uzyskaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskami okrągłe porcje o średnicy około 5 cm. Opcjonalnie można wykorzystać łyżkę do nakładania lodów.
Pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy mascarpone i kroplę barwnika spożywczego, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowany krem przekładamy do szprycy. Na wierzchu jednego ciastka wyciskamy tzw. różyczki, przykrywamy drugim ciastkiem, ponownie dekorujemy różyczkami z kremu i posypujemy kolorowym maczkiem.

Smacznego :]

whoopie pies 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress