Waniliowe dynie
Dzisiaj halloween-owa propozycja dla najmłodszych ciastkożerców. Straaaasznie smakowite ciastka w kształcie dyni. Kruche, pachnące wanilią, oblane gęstą, białą czekoladą. Ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny, a na schrupanie tych słodkości skuszą się na pewno nie tylko dzieci ;] Po takim poczęstunku nie grozi Wam żaden psikus :]
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g cukru pudru (w tym 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią)
- 175 g masła
- 2 jajka
Ponadto:
- 200 g białej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- pomarańczowy barwnik (do kupienia tutaj)
- foremki-dynie (ja swoje kupiłam w TK Maxx, ale dostaniecie podobne w każdym sklepie internetowym z akcesoriami do pieczenia – np. tutaj)
- mąka do podsypywania ciasta
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 2 części, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Matę silikonową obsypujemy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy 1 porcję ciasta na grubość około 3 milimetrów.
Przy pomocy foremek wycinamy dyniowe kształty. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Dodajemy kilka kropel pomarańczowego barwnika, mieszamy do uzyskania jednolitego, wyraźnie pomarańczowego koloru. Przy pomocy pędzelka rozprowadzamy na powierzchni każdego ciastka. Następnie rozpuszczamy mleczną czekoladę. Malujemy ogonek ciastkowej dyni. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego :]
Wszędzie przepisy na coś z dynią… kiedy ja to wszystko zrobię? 😛

Przepis na ciastka z dynią i wanilią bardzo ciekawy, postaram się wypróbować jeszcze w tym roku
Pozdrawiam
Mam ten sam problem – tyle przepisów czeka na przetestowwanie