Waniliowe babeczki z truskawkowym kremem
W czasie trwania Euro 2016 zjecie ponoć około 45 tysięcy kalorii w samych kebabach! Mam jednak nadzieję, że pomiędzy gryzem pizzy, a kolejnym łykiem piwa, poczujecie ochotę i znajdziecie miejsce w brzuchu na niejedną słodkość :] Wychodząc naprzeciw każdemu zagorzałemu kibicowi naszej biało-czerwonej drużyny, polecam lekkie, waniliowe babeczki z kremem na bazie mascarpone oraz musu z truskawek. Fantastycznie złagodzą smak po ciemnym piwie, cebulowych chipsach, solonych preclach lub pikantnych skrzydełkach ;]
Składniki (na 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 12 dużych truskawek
Ponadto:
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki musu z truskawek (wystarczy zblendować 5-6 truskawek)
- 3 łyżki cukru pudru
- opconalnie – kilka dodatkowych, małych truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dnie każdej papilotki umieszczamy po łyżce surowego ciasta. Nastepnie układamy po 1 truskawce – wierzchołkiem do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta – do wysokości papilotki.
Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy szpatułką z musem truskawkowym oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdą z babeczek. Na wierchu kremu można opcjonalnie ułożyć po połówce małej truskawki.
Smacznego :]