Waniliowe babeczki z truskawkowym kremem


W czasie trwania Euro 2016 zjecie ponoć około 45 tysięcy kalorii w samych kebabach! Mam jednak nadzieję, że pomiędzy gryzem pizzy, a kolejnym łykiem piwa, poczujecie ochotę i znajdziecie miejsce w brzuchu na niejedną słodkość :] Wychodząc naprzeciw każdemu zagorzałemu kibicowi naszej biało-czerwonej drużyny, polecam lekkie, waniliowe babeczki z kremem na bazie mascarpone oraz musu z truskawek. Fantastycznie złagodzą smak po ciemnym piwie, cebulowych chipsach, solonych preclach lub pikantnych skrzydełkach ;]

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 12 dużych truskawek

Ponadto:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki musu z truskawek (wystarczy zblendować 5-6 truskawek)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opconalnie – kilka dodatkowych, małych truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dnie każdej papilotki umieszczamy po łyżce surowego ciasta. Nastepnie układamy po 1 truskawce – wierzchołkiem do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta – do wysokości papilotki.
Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy szpatułką z musem truskawkowym oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdą z babeczek. Na wierchu kremu można opcjonalnie ułożyć po połówce małej truskawki.

Smacznego :]

babeczki z kremem truskawkowym

babeczki truskawkowe

cupcakes z truskawkami

euro2016

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress