Walentynkowe ciasteczka
Wyśmienite ciasteczka z migdałową nutą, które zdobędą podniebienie każdego łasucha. Aromatyczne, niezwykle kruche, o cudownym, maślano-marcepanowym smaku. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zapakowane w pudełko lub celofanowy woreczek fantastycznie sprawdzą się jako walentynkowy upominek. Nie wiem tylko, czy nie pęknie Wam serce przy ich wręczaniu… ;]
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 100 g masy marcepanowej (pokrojonej w drobną kostkę)
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wytrwale i dokładnie zagniatamy aż do uzyskania plastycznej, jednolitej masy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Stolnice lub matę silikonową posypujemy mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 4 milimetrów.
Przy pomocy foremki w kształcie serca wycinamy ciastka i przekładamy na płaską blaszę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie musimy zachowywać dużych odstępów, ciastka nie urosną. Opcjonalnie możemy wykorzystać stemple do wykonania dodatkowych wzorów na ciastkach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]