Upiorne babeczki brownie z kremem czekoladowym


Babeczki, po których Wasze podniebienia umrą ze szczęścia i rozkoszy. Ciężkie, wilgotne, intensywne w smaku ciasto zwieńczone puszystym, delikatnym kremem. Dwa idealnie współgrające ze sobą przeciwieństwa które sprawią, że Halloween będzie przerażająco pyszne. I baaaardzo czekoladowe :]

Składniki na ciasto:

  • 115 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 25 g dobrej jakości kakao
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru (w tym jedno opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 140 g mąki

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (150 g gorzkiej, 100 g mlecznej)

Przygotowanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki. Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Przygotowaną masę rozdzielamy między papilotki. Pieczemy około 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie się gotować, niezwłocznie zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok. Dodajemy posiekaną czekoladę, po upływie kilku minut mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.  Po całkowitym przestygnięciu wstawiamy do lodówki na minimum 8h, najlepiej na całą noc. Ubijamy na gęsty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Dekorujemy każdą babeczkę.

Smacznego :]

babeczki-brownie

babeczki-brownie-z-kremem

brownie-halloween

babeczki-halloween

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress