Twoja własna, domowa Nutella :]
Czy wiecie, że pierwszy krem czekoladowo-orzechowy, stworzony przez Pietro Ferrero nosił nazwę SuperCrema? Dopiero za sprawą jego syna Michele, po udoskonaleniu pierwotnej receptury, powstała marka Nutella. W latach 60-tych XX wieku w smakołyku ze słoika zakochali się Niemcy i Francuzi. Na przełomie lat 70/80-tych Nutella dotarła do Australii i Stanów Zjednoczonych, gdzie w krótkim czasie została włączona w krąg prestiżowych, cenionych produktów. Do Polski trafiła w 1993 roku i w błyskawicznym tempie urzekła naszych rodaków. W 2007 roku krem zaczęto produkować w Polsce i wyemitowano pierwszą reklamę przeznaczoną wyłącznie na nasz krajowy rynek. W 2012 roku dzień od Nutelli zaczynało ponad 2 miliony polskich rodzin. Dziś pewnie jeszcze więcej.
Nutella to niepodważalny sukces trzech pokoleń rodziny Ferrero. Jeżeli chcesz się przez chwilę poczuć jak włoski cukiernik rodem z Piemontu, przygotuj domową wersję ulubionego kremu czekoladowo-orzechowego. Czym będzie się różnić? Niestety nie otrzymamy gładkiej i aksamitnej konsystencji, zapewnimy natomiast prawie 40-procentową zawartość orzechów (w oryginalnej wersji zaledwie 13%). Krem będzie zdrowszy, pozbawiony owianego złą sławą oleju palmowego, mniej kaloryczny i przede wszystkim Twój :]
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 250 g czekolady (ja jestem łasuchem, więc wybrałam mleczną)
- 75 ml oleju z orzechów laskowych (lub innego oleju z orzechów tłoczonego na zimno)
Przygotowanie:
Orzeszki laskowe prażymy na paleni lub pieczemy w piekarniku (15-20 minut w 180 stopniach). Uprazone orzechy pozbawiamy skórki – wystarczy potrzec je pomiędzy dłońmi, a skórka sama odejdzie. Następnie blendujemy je do uzyskania konsystencji masła, albo przynajmniej mokrego piasku. W rondelku podgrzewamy czekoladę wraz z olejem z orzechów laskowych. Regularnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy zmielone orzechy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika.
Krem nie wymaga przechowywania w lodówce.
Smacznego :]