Truskawkowe mleczko na zimno


To już niestety końcówka sezonu na polskie truskawki, dlatego poza przygotowaniem konfitur staram się wykorzystywać te owoce do wszelkich możliwych deserów. Jednym z moich ulubionych jest ekspresowe mleczko z truskawkami w formie sernika na zimno. Nie licząc czasu niezbędnego do przestygnięcia galaretki i stężenia masy, musicie zarezerwować sobie max. 15-20 minut – resztę zrobi za Was lodówka. Osobiście poświęciłabym nawet i 3 godziny, żeby móc się cieszyć wspaniałym smakiem truskawkowego mleczka. Sprężysta, delikatna konsystencja, pachnące truskawki i cudowne orzeźwienie w każdym kawałku. Świetna alternatywa dla tortów na letnie przyjęcia. Polecam! :]

Składniki:

  • 1 puszka mleka sondensowanego niesłodzonego (411 g)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 600 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z mlekiem skondensowanym.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do masy truskawkowej, mieszamy. Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 14 x 28 cm, wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki. Kroimy w 4-cm pasy. Na wierzchu każdego kawałka tworzymy przy pomocy rekawa cukierniczego różyczki ze śmietany kremówki. Ozdabiamy listkami melisy.

Smacznego :]

truskawkowy sernik na zimno

truskawkowe mleczko sernik na zimno z truskawkami

 

truskawkowe ptasie mleczko 1

sernik na zimno z galaretki

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress