Trufle marcepanowe
Urocze kulki z marcepanu o wielu istotnych zaletach. Po pierwsze – bez pieczenia! Po drugie – na bazie białej czekolady i likieru Baileys. Po trzecie – cieszą oko i podniebienie – obłędnie smakują, wyglądając przy tym jak kosztowne smakołyki z ekskluzywnej cukierni. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z lodówki! :]
Składniki:
- 200 g masy marcepanowej (dostępna np. w Lidlu)
- 200 g białej czekolady
- 100 ml likieru Baileys
- cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Masę marcepanową kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Czekoladę podgrzewamy na niskim stopniu palnika z likierem Baileys do momentu rozpuszczenia, regularnie mieszając. Przelewamy do naczynia z masą marcepanową.
Dokładnie ugniatamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kulki nieznacznie większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze.
Opcjonalnie wkładamy do woreczków celofanowych i ozdabiamy wstążką.
Smacznego :]