Tradycyjne kokosanki


Jeżeli z okazji Tłustego Czwartku planujecie przeprowadzić domową produkcję pączków lub faworków, na pewno zostanie Wam kilka zbędnych białek. Polecam wykorzystać je do niesamowicie pysznych kokosanek. Na zewnątrz chrupiąca, zezłocona skorupka, a w środku miękka, intensywnie kokosowa masa. Powinnam napisać, że przechowywane szczelnie kokosanki długo zachowują świeżość, ale jeszcze nie słyszałam, aby leżały u kogoś dłużej niż 3 dni :]

Składniki (na 2 płaskie blaszki):

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 120 g margaryny
  • szczypta soli
  • 400 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier. Odstawiamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy wiórki, mieszamy. Miksujemy na niskich obrotach wraz z ubitymi białkami.
Uzyskaną masę przekładamy przy pomocy łyżki bezpośrednio na papier do pieczenia, starając się, aby każda porcja była w miarę okrągła. Zachowujemy 3-centymetrowe odstępy miedzy porcjami – kokosanki nieznacznie wyrosną.
Pieczemy około 15 minut do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

kokosanki 1

kokosanki 4

kokosanki 2

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress