Tosty francuskie z limonką


Między jedną falą upałów, a drugą dzielę się z Wami przepisem na niezawodne, letnie śniadanie. Gdy temperatura przekracza poziom 25 kresek, nie mam ochoty na kanapki, smażenie jajecznicy lub gotowanie frankfurterek. Najczęściej przygotowuję szybką granolę z jogurtem lub smoothie bowl. Jeżeli jednak mam trochę więcej czasu, na stół wjeżdżają puszyste, pachnące limonką i kokosem tosty francuskie. Nie dość, że są obłędnie pyszne, to jeszcze stanowią super sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Sytuacja idealna, bo nic się nie zmarnuje i w dodatku nie trzeba wychodzić z domu po świeże bułki :]

Składniki:

  • 1 drożdżowa chałka (lub inne pieczywo pszenne)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • skórka starta z 1 limonki

Ponadto:

  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże owoce sezonowe do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko, jajka i cukier roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Dodajemy skórkę z limonki, mieszamy.

Pieczywo kroimy na kromki. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy.

Każdą kromkę maczamy z dwóch stron w przygotowanej miksturze i smażymy na średniej mocy palnika na złocisty kolor. Odkładamy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tosty francuskie podajemy jeszcze ciepłe z sezonowymi owocami.

Smacznego :]

tosty francuskie

tosty francuskie z limonką 1

tosty francuskie 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress