Puszysty biszkopt, aromatyczna kawa, biała czekolada, mascarpone i Sheridan’s złączone w jeden, zniewalająco pyszny tort. Wypiek zrobił furorę podczas ostatniej, rodzinnej uroczystości. Nawet najbardziej rozgadani goście zamilkli na czas jedzenia, a to najlepsza rekomendacja ;] Właśnie takie nieskomplikowane, ale efektowne ciasta lubię najbardziej – radość z pieczenia, satysfakcja z efektu końcowego i przyjemność z konsumpcji :]


Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 750 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 200-250 ml likieru Sheridan’s (w zależności od upodobania)

Ponadto:

  • 500 ml zaparzonej, ostudzonej kawy (wykorzystałam kawę americano)
  • goździki do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Miksujemy z serkiem mascarpone i likierem.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go kawą. Przekładamy połowę 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy kawą, smarujemy kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, na który, po nasączeniu kawą, wykładamy pozostałą część kremu. Wyrównujemy wierzch i boki tortu. Opcjonalnie możemy udekorować tort świeżymi goździkami.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Podajemy schłodzony.

Smacznego :]