Tort sernikowy na zimno
Jeżeli w sezonie wakacyjnym obchodzicie rodzinne uroczystości, ten wypiek będzie wprost idealny. Mięciutkie warstwy biszkoptu otoczone delikatną masą na bazie serków, galaretki i malin. Wyważony poziom słodkości, orzeźwiająca forma sernika na zimno w połączeniu z trdycyjnym wyglądem tortu. Rozpłyniecie się od pierwszego kęsa :]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
Składniki na masę:
- 200 g serka naturalnego (np. president)
- 500 g serka mascarpone
- 2 galaretki malinowe
- 400-500 g malin
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Dzielimy na 2 równe blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Miksujemy z serkami. Dodajemy umyte maliny, mieszamy. Dzielimy na 3 równe porcje.
Tę sama formę, w której był pieczony biszkopt wykładamy folią aluminiową.
Na spód przekładamy pierwsza porcję masy, wyrównujemy. Przykrywamy blatem biszkoptowym, dociskamy do dołu. Nastepnie wykładamy drugą porcję masy, przykrywamy biszkoptem i dociskamy. Na końcu przekładamy ostatnią porcję masy i dokładnie wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy schłodzone. Opcjonalnie dekorujemy świeżymi kwiatami i malinami.
Smacznego :]
Jadłam. Jest pyszny, podobnie jak i pozostałe proponowane słodkości.
Czy galaretkę trzeba wystudzić przed miksowaniem z serkami czy nie?
Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :]
Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna.
Galaretki nie trzeba studzić, ja jednak zawsze czekam aż przestygnie.