Tort sernikowy na zimno


Jeżeli w sezonie wakacyjnym obchodzicie rodzinne uroczystości, ten wypiek będzie wprost idealny. Mięciutkie warstwy biszkoptu otoczone delikatną masą na bazie serków, galaretki i malin. Wyważony poziom słodkości, orzeźwiająca forma sernika na zimno w połączeniu z trdycyjnym wyglądem tortu. Rozpłyniecie się od pierwszego kęsa :]

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 200 g serka naturalnego (np. president)
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe
  • 400-500 g malin

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Dzielimy na 2 równe blaty.

Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Miksujemy z serkami. Dodajemy umyte maliny, mieszamy. Dzielimy na 3 równe porcje.

Tę sama formę, w której był pieczony biszkopt wykładamy folią aluminiową.
Na spód przekładamy pierwsza porcję masy, wyrównujemy. Przykrywamy blatem biszkoptowym, dociskamy do dołu. Nastepnie wykładamy drugą porcję masy, przykrywamy biszkoptem i dociskamy. Na końcu przekładamy ostatnią porcję masy i dokładnie wyrównujemy.

Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy schłodzone. Opcjonalnie dekorujemy świeżymi kwiatami i malinami.

Smacznego :]

tort malinowy

tort sernikowy na zimno

tort sernikowy z malinami

One Comment

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress