Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi
Jedno z tych wyjątkowych ciast, które nie dość, że są niesamowicie proste w wykonaniu, to jeszcze smakują doskonale zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po kilkudniowym leżakowaniu. Intensywnie korzenne, puszyste ciasto, przełożone gęstymi powidłami ze śliwek węgierek, pokryte grubą warstwą czekolady. I do tego jak pachnie! Wszyscy sąsiedzi wiedzieli, że piekłam piernik :]
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 140 g oleju (najlepiej rzepakowego)
- pół szklanki brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 200 g płynnego miodu
- ¼ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 słoiki powideł śliwkowych
Zaleca się aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Ponadto do dekoracji:
- 200 g czekolady (100 g mlecznej, 100 g gorzkiej) na polewę + 50 g zmierzwionej gorzkiej czekolady do posypania
- 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
- złote perełki
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednym naczyniu ucieramy olej, cukier i żółtka. Następnie dodajemy miód, mąkę, przyprawy korzenne i sodę oczyszczoną, a na końcu śmietanę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą – mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do formy. Pieczemy 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.
Po ostygnięciu dzielimy ciasto na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze, smarujemy zawartością jednego słoika powideł śliwkowych. Przykrywamy środkowym blatem, rozprowadzamy powidła, przykrywamy górnym blatem.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną kremówką lub mlekiem. Wylewamy na ciasto, rozprowadzamy po wierzchu i bokach. Dekorujemy zmierzwioną czekoladą i perełkami.
Smacznego :]