Tort makowy z kremem z pomarańczy i białej czekolady


Puszysty tort pachnący świętami. Delikatny biszkopt z makiem nasączony sokiem z pomarańczy i aksamitny krem o cytrusowej nucie, z dodatkiem białej czekolady. Zasmakował nawet tym, co ponoć nie lubią maku :]

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 białek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze

Ponadto do dekoracji:

  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g białej czekolady
  • cukrowe perełki

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ścieramy na tarce skórkę z jednej pomarańczy, wyciskamy sok z dwóch pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Dodajemy ekstrakt z wanilii, roztopione masło, mąkę, mak, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.
Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Białą czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym. Odkładamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Łączyny z przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą.

Po ostygnięciu ciasta, dzielimy go na 2 blaty. Dolny blat układamy na paterze, smarujemy połową kremu, przykrywamy górnym blatem. Drugą połowę kremu rozprowadzamy po wierzchu oraz bokach ciasta. Jeżeli zostanie nam jeszcze trochę kremu, przekładamy go do szprycy i wyciskamy ozdobne rozetki wzdłuż brzegu ciasta. Jednym z zębów widelca rysujemy szeroką kratkę. Dekorujemy srebrnymi perełkami.

Smacznego :]

 

tort makowy

tort makowy

6 Comments

  1. Cześć Emilko! Dziękuje Ci za całe mnóstwo wspaniałych przepisów! W piątek biorę się za tort makowy. Trzymaj kciuki 😉

  2. A co zrobic z tymi dwiema pomaranczami? Z jednej scieramy skorke, wyciskamy sok z dwoch i co dalej? Skorke dodac do biszkoptu a sok do nasaczenia?

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress