Tort kokosowy Rafaello z konfiturą malinową


Jeżeli w Walentynki planujecie zdobyć czyjeś uczucia, to zamiast liczyć na strzałę Amora, przygotujcie niebiańsko pyszny tort Rafaello. Skuteczność gwarantowana! W końcu kto by się oparł delikatnemu biszkoptowi, przełożonemu domową konfiturą z malin i aromatycznym kremem migdałowo-kokosowym?* Tort rozpływa się pod podniebieniem, obezwładnia kubki smakowe, uszczęśliwia żołądek i stamtąd trafia prosto do serca, Niezależnie z kim spędzicie 14-tego lutego, będą to Wasze najsłodsze Walentynki :]

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g mleka kokosowego
  • 250 g białej czekolady
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 70 g płatków migdałów
  • słoik konfitury z malin

Do nasączenia:

  • zaparzona czarna herbata (słaba)

Ponadto:

  • 30 g wiórków kokosowych do posypania tortu
  • opcjonalnie praliny Rafaello do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika na niską i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe i płatki migdałów, nadal podgrzewamy, aż do otrzymania gęstej masy. Dodajemy likier kokosowy, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go herbatą. Przekładamy połowę konfitury malinowej oraz 1/3 kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy herbatą, smarujemy drugą połową konfitury i kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, na który, po nasączeniu herbatą, wykładamy pozostałą część kremu. Wyrównujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy udekorować tort pralinami Rafaello.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

tort kokosowy

tort rafaello z malinami

tort kokosowy z malinami

rafaello tort

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

23 Comments

    • Pominąć niestety nie można, bo jest kluczowe dla przygotowania kremu. Można natomiast wykorzystać zamiennie zwykłe mleko, ale uprzedzam, że masa nie będzie już tak intensywnie kokosowa i aromatyczna.

  1. Zostały mi wiórki połączone z alkoholem (robiłam likier) czy mogę ich użyć do kremu?

    • Ojej, nie powinien być rzadki, wręcz przeciwnie – wychodzi bardzo stabilny, co widać na zdjęciach. Szansa na ratunek jest zawsze :] 1. Można dodać trochę więcej czekolady (rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) – ale krem będzie słodszy. 2. Można rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody lub mleka kokosowego i po ostygnięciu zmiksować z kremem (krem musi być w temperaturze pokojowej, inaczej żelatyna stężeje zbyt szybko i powstaną grudki). Trzymam kciuki!

    • Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi, bardzo za to przepraszam. Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna. Biała czekolada nie tylko odpowiada za słodkość kremu, ale przede wszystkim scala masę. Należałoby dosłodzić krem cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę, ale w mojej opinii tort straciłby swoje walory smakowe.

    • Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :] Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna. Skrobia i mąka ziemniaczana to ten sam produkt, zatem jak najbardziej :]

Napisz odpowiedź do Emilia Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress