Tort kokosowy Rafaello z konfiturą malinową


Jeżeli w Walentynki planujecie zdobyć czyjeś uczucia, to zamiast liczyć na strzałę Amora, przygotujcie niebiańsko pyszny tort Rafaello. Skuteczność gwarantowana! W końcu kto by się oparł delikatnemu biszkoptowi, przełożonemu domową konfiturą z malin i aromatycznym kremem migdałowo-kokosowym?* Tort rozpływa się pod podniebieniem, obezwładnia kubki smakowe, uszczęśliwia żołądek i stamtąd trafia prosto do serca, Niezależnie z kim spędzicie 14-tego lutego, będą to Wasze najsłodsze Walentynki :]

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g mleka kokosowego
  • 250 g białej czekolady
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 70 g płatków migdałów
  • słoik konfitury z malin

Do nasączenia:

  • zaparzona czarna herbata (słaba)

Ponadto:

  • 30 g wiórków kokosowych do posypania tortu
  • opcjonalnie praliny Rafaello do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika na niską i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe i płatki migdałów, nadal podgrzewamy, aż do otrzymania gęstej masy. Dodajemy likier kokosowy, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go herbatą. Przekładamy połowę konfitury malinowej oraz 1/3 kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy herbatą, smarujemy drugą połową konfitury i kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, na który, po nasączeniu herbatą, wykładamy pozostałą część kremu. Wyrównujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy udekorować tort pralinami Rafaello.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

tort kokosowy

tort rafaello z malinami

tort kokosowy z malinami

rafaello tort

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

8 Comments

    • Pominąć niestety nie można, bo jest kluczowe dla przygotowania kremu. Można natomiast wykorzystać zamiennie zwykłe mleko, ale uprzedzam, że masa nie będzie już tak intensywnie kokosowa i aromatyczna.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress