Tort dyniowy z kremem kajmakowym


Ostatnio opowiadałam Wam za co nie lubię jesieni. Dzisiaj przybliżę Wam kilka powodów, dla których to wciąż tylko antypatia, a nie nienawiść ;] Pierwszy to CYNAMON, drugi – ORZECHY PEKAN i trzeci – DYNIA. Zestawione razem potrafią obezwładnić najbardziej wymagające kubki smakowe. A gdy dołączy do tego KAJMAK, zachwytom podniebienia nie będzie końca. Spójrzcie na ten tort. Wilgotne, korzenne ciasto na bazie tartej dyni, naszpikowane orzechami i aksamitna masa  o wspaniałym, karmelowym kolorze. Cudowna prezencja, nieziemski aromat, idealna harmonia smaków… O takich tortach prędko się nie zapomina :]

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki posiekanych orzechów pekan + około 12 sztuk do dekoracji
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni

Ponadto:

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (polecam firmy Gostyń)

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu, kroimy ciasto na trzy blaty. Jeżeli ciasto wyrosło z lekką górką – ścinamy ją.
Serek mascarpone mieszamy dokładnie z masą kajmakową.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Na jego wierzchu rozprowadzamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, przekładamy kolejną porcją kremu. Układamy trzeci blat, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Wyrównujemy boki przy pomocy silikonowej szpatułki. Ozdabiamy orzechami pekan.

Smacznego :]

ciasto-dyniowe

tort-dyniowy-z-kajmakiem

ciasto-dyniowe-z-kremem

Zapisz

8 Comments

  1. Hej. Odwiedzam Twój blog z przepisami co jakiś czas i gdy wpadnie mi coś w oko (a jest tego dużo, zdjęcia nie ułatwiają ^^) zazwyczaj jest dość drogie w wykonaniu. Mogłabyś założyć jakąś zakładkę z przepisami na studencką kieszeń? Byłabym wdzięczna. :) Pozdrawiam cieplutko!

    • Na pewno będę miała to na uwadze i postaram się wprowadzić niebawem taką kategorię :) Tymczasem proponuję 2 ostatnie nowości: szarlotkę sypaną (zamiast gruszek mogą być jabłka) oraz murzynka ze śliwkami, które są teraz bardzo tanie. Pozdrawiam!

  2. Super przepis! Zrobię dla mamy na urodziny. Już po przeczytaniu wiadomo,że będzie pyszne. A czy nie lepiej osobno żółtka utrzeć, a z białek ubić pianę i dodać do ciasta na koniec? Pozdrawiam

    • To jest właśnie takie ciasto, w przygotowaniu którego nie trzeba ubijać żadnych białek – wręcz nie powinno się tego robić z uwagi na finalną „ciężkość masy”. Bardzo cieszy mnie, że przepis zainspirował Cię do upieczenia tortu na tak ważna okazję :) Czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia!

    • Przepis jest dostosowany do formy o średnicy 20 cm. W przypadku formy o średnicy 26 cm należałoby zwiększyć proporcje składników.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress