Tort dacquoise


Z tortem dacquoise jest jak z sałatką jarzynową – niby przepis ten sam, ale każdemu wychodzi inaczej. Do przygotowania „dakłasa” podchodziłam kilkukrotnie zanim udało mi się wypracować wersję zadowalającą moje podniebienie. Poza rezygnacją z daktyli (których nie cierpię), dorzucam posiekane orzechy do masy bezowej, tak, aby zapiekły się razem z nią. Temperatura 140 stopni bardzo fajnie podkręca smak i aromat bakalii. Krem jest trochę bardziej kajamkowy niż powinien, ale skoro nie dodaję daktyli, to mi wolno ;] No i mój tort składa się z trzech blatów zamiast dwóch – taki wysoki podoba mi się bardziej. Spróbujcie, może ta odsłona tortu bezowego dacquoise okaże się również Waszą ulubioną :]

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g posiekanych bakalii (wybrałam orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały)

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g  masy kajmakowej (polecam firmy Gostyń)
  • 150 g śmietany kremówki 36%

Ponadto:

  • garść orzechów do dekoracji

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na jednym arkuszu odrysowujemy 2 okrągi o średnicy 18 cm, a na drugim arkuszu jeden okrąg.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Dodajemy posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy.
Uzyskaną masę przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowane okręgi.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).
Śmietaną kremówkę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone oraz masę kajmakową i jeszcze chwilkę miksujemy.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim 1/3 kremu kajmakowego. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Powtarzamy warstwę kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostałą część masy. Dekorujemy orzechami.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

tort bezowy

tort bezowy dakłas

tort dakłas

tort bezowy dacquoise

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress