Tort bezowy z likierem Sheridans’ i borówkami


Kolejne urodziny bloga przypomniały mi o tym jak szybko biegnie czas. Przez ostatnie 4 lata powstało tutaj ponad 340  przepisów i 21 postów w ramach projektu #slodkiszczecin. Kiedy to się stało?! :] Wciąż bardzo wyraźnie pamiętam swoje pierwsze, nieudolne kroki w blogosferze – błądzenie w funkcjach wordpressu, kiepskiej jakości zdjęcia, znikoma wiedza na temat dostępnych narzędzi i ich zastosowania… Nie wiem jak to sie stało, że ktoś tu wtedy zaglądał ;]
Dzisiaj świętuję nie tylko kolejną rocznicę założenia tej strony, ale przede wszystkim to, że moja miłość do wypiekania jest niezmienna i w każdej recepturze zostawiam Wam cząstkę swojego serca. Dziękuję, że tu jesteście :]

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 140 ml likieru Sheridans’

Ponadto:

  • 300 g borówek

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o około 20 cm średnicy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku.

W międzyczasie przygotowujemy krem. W rondelku pogrzewamy likier, rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h – musi dobrze zgęstnieć (najlepiej bezy i krem przygotować dzień wczesniej).

Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim połowę kremu, a na wierzchu układamy 125 g  borówek (lekko wciskamy je do środka). Przykrywamy drugim blatem bezowym, wykładamy pozostałą cześć kremu i posypujemy borówkami. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

tort z bezowy z borówkami

tort bezowy z mascarpone i borówkami

beza z mascarpone i borówkami

Zapisz

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress