Tort bezowy z likierem Sheridans’ i borówkami
Kolejne urodziny bloga przypomniały mi o tym jak szybko biegnie czas. Przez ostatnie 4 lata powstało tutaj ponad 340 przepisów i 21 postów w ramach projektu #slodkiszczecin. Kiedy to się stało?! :] Wciąż bardzo wyraźnie pamiętam swoje pierwsze, nieudolne kroki w blogosferze – błądzenie w funkcjach wordpressu, kiepskiej jakości zdjęcia, znikoma wiedza na temat dostępnych narzędzi i ich zastosowania… Nie wiem jak to sie stało, że ktoś tu wtedy zaglądał ;]
Dzisiaj świętuję nie tylko kolejną rocznicę założenia tej strony, ale przede wszystkim to, że moja miłość do wypiekania jest niezmienna i w każdej recepturze zostawiam Wam cząstkę swojego serca. Dziękuję, że tu jesteście :]
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem kawowy:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 140 ml likieru Sheridans’
Ponadto:
- 300 g borówek
Przygotowanie:
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o około 20 cm średnicy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku.
W międzyczasie przygotowujemy krem. W rondelku pogrzewamy likier, rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h – musi dobrze zgęstnieć (najlepiej bezy i krem przygotować dzień wczesniej).
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim połowę kremu, a na wierzchu układamy 125 g borówek (lekko wciskamy je do środka). Przykrywamy drugim blatem bezowym, wykładamy pozostałą cześć kremu i posypujemy borówkami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
czy pieczemy z termoobiegiem?
piękne bezy!
Najlepiej grzanie „góra-dół”, ja natomiast w swoim piekarniku często używam termoobiegu i też jest ok :]
Likier ma być tylko ta częś brązowa czy brązowa i biała?
Należy użyć kompletnego likieru, czyli mieszanki :]