Tort bezowy Rafaello
Jeżeli poszukujecie wyjątkowego tortu, który zawładnie podniebieniami Waszych gości, zachwyci wspaniałym wyglądem, a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż godzinę – trafiliście w odpowiednie miejsce.
Krucha beza, aksamitny krem z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów, biała czekolada i pralinki Rafaello – zachwycająca harmonia smaku i aromatu.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałów
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- pralinki Rafaello do dekoracji
Przygotowanie:
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o około 20 cm średnicy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku. Polecam upieczenie blatów bezowych na wieczór przed uroczystością. Warto pozostawić na noc w uchylonym piekarniku. Następnego dnia wystarczy przełożyć kremem.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misie umieszczamy schłodzoną masę śmietankową. Miksujemy na wysokich obrotach do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy serek mascarpone oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Wsypujemy 150 g wiórków kokosowych, 150 g płatków migdałów i jeszcze przez chwilę miksujemy na niskich obrotach.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Połowę przygotowanej masy rozprowadzamy po bezowym blacie. Przykrywamy drugim blatem bezowym, wykładamy pozostałą cześć kremu. Dekorujemy pralinkami Rafaello.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]