Tort bezowy ombre z wiśniami


Beza, która jest krucha z wierzchu, a w środku ciagnie się niczym upieczone pianki marshmallows.  Aksamitny, delikatny krem na bazie serka mascarpone i białej czekolady. Lekko kwaśne i mocno soczyste wiśnie. A to wszystko w formie różowego ombre. Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję. Pierwszy, który upiekłam dla siebie i z myślą o sobie.  Serdecznie polecam tę słodką rozpustę – z pewnością uświetni również Wasze ważne dni :]

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • różowy barwnik spożywczy w płynie

Składniki na krem:

  • 750 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • kilka łyżek mleka

Ponadto:

  • 2 torebki mrożonych wiśni

Przygotowanie:

Przygotowujemy 2 blaszki przykryte papierem do pieczenia. Na jednym arkuszu rysujemy okrag o średnicy około 22 cm. Na drugim arkuszu 2 mniejsze okręgi: średnica około 15 cm oraz 18 cm.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując.  Na końcu dodajemy przesianą makę zmieniaczaną, jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy odrobinę barwinika (2-3 krople), mieszamy. Wypełniamy masą białkową najmniejszy okrąg. Dodajemy kolejną porcję barwnika, mieszamy. Wypełniamy średni okrąg. Następnie dodajemy trzecią porcję bawnika, mieszamy i wypełniamy największy okrąg.
Wkładamy obie blaszki do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temperaturze 140ºC. Następnie uchylamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na cała noc).

Rozmrażamy i odsączamy wiśnie.
Przygotowujemy krem. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku z kilkoma łyżkami mleka (zaczynamy od 4 łyżek i ewentualnie dodajemy więcej, aż do uzyskania konsystencji gładkiej polewy). Przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, miksujemy.

Na paterze układamy najwiekszy blat bezowy. Smarujemy go kremem. Następną warstwę stanowią wiśnie. Układamy drugi, średniej wielkości blat bezowy, ponownie przykrywamy kremem i wiśniami. Układamy ostatni, najmniejszy blat bezowy. Dekorujemy kremem i wiśniami.

Smacznego :]

tort bezowy ombre 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress