Tort bananowo-piernikowy z kremem czekoladowym
Okres Bożego Narodzenia to czas niezwykłej celebracji. Oprócz klasycznych, świątecznych wypieków warto więc przygotować coś wyjątkowego. W roli słodkiego gwoździa świątecznego programu idealnie sprawdzi się tort. Na przykład bananowo-piernikowy z delikatnym kremem, oblany aksamitną czekoladą. Pięknie wygląda, wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Istnieje ryzyko, że zrobi większe wrażenie niż prezenty pod choinką ;]
Składniki na ciasto:
- 110 ml oleju
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 mocno dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 90 ml śmietany 18%
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady (100 g mlecznej, 100 g gorzkiej)
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g czekolady gorzkiej
Ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy
- łyżka mąki do obsypania formy
- serca piernikowe do dekoracji
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednym naczyniu ucieramy wszystkie składniki na ciasto. Przelewamy do formy.
Pieczemy 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy krem. 200 g czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Mieszamy dokadnie z serkiem mascarpone.
Przestudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze, smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy środkowym blatem, na którym rozprowadzamy drugą połowę kremu i przykrywamy górnym blatem.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją powyżej. Wylewamy na wierzch tortu, pozwalając by delikatnie spłynęła po jego bokach. Dekorujemy serduszkami toruńskimi w czekoladzie.
Smacznego :]
Doskonały pomysł, w domu często mam „na zbyciu” takie przejrzałe banany, reszta jest właściwie zawsze, a ten tort wygląda pysznie 😉
Bardzo polecam :] Dzięki bananom tort jest niezwykle miękki – wręcz rozpływa się pod podniebieniem :]