Tort bananowo-piernikowy z kremem czekoladowym


Okres Bożego Narodzenia to czas niezwykłej celebracji. Oprócz klasycznych, świątecznych wypieków warto więc przygotować coś wyjątkowego. W roli słodkiego gwoździa świątecznego programu idealnie sprawdzi się tort. Na przykład bananowo-piernikowy z delikatnym kremem, oblany aksamitną czekoladą. Pięknie wygląda, wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Istnieje ryzyko, że zrobi większe wrażenie niż prezenty pod choinką ;]

Składniki na ciasto:

  • 110 ml oleju
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 mocno dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 90 ml śmietany 18%

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady (100 g mlecznej, 100 g gorzkiej)

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady gorzkiej

Ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • łyżka mąki do obsypania formy
  • serca piernikowe do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednym naczyniu ucieramy wszystkie składniki na ciasto. Przelewamy do formy.
Pieczemy 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy krem. 200 g czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Mieszamy dokadnie z serkiem mascarpone.

Przestudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze, smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy środkowym blatem, na którym rozprowadzamy drugą połowę kremu i przykrywamy górnym blatem.

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją powyżej. Wylewamy na wierzch tortu, pozwalając by delikatnie spłynęła po jego bokach. Dekorujemy serduszkami toruńskimi w czekoladzie.

Smacznego :]

tort piernikowy z kremem czekoladowym

piernik z kremem czekoladowym

tort piernikowy w czekoladzie

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

  1. Doskonały pomysł, w domu często mam „na zbyciu” takie przejrzałe banany, reszta jest właściwie zawsze, a ten tort wygląda pysznie 😉

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress