Tiramisu z malinami
Wiosenna odsłona tradycyjnego, włoskiego deseru. Intensywna, aromatyczna kawa, puszyste biszkopty, aksamitny serek mascarpone, zniewalająca biała czekolada, słodki likier Baileys, dojrzałe maliny, a to wszystko posypane najwyższej jakości kakao. Mamma Mia! Magnifico! ;]
Składniki (na 4 duże porcje):
- 500 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 70 ml likieru Sheridan’s
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 350 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej (dość mocnej)
- 250 g malin
- kakao wysokiej jakości do posypania
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę.
Białą czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone i likierem.
Myjemy i osuszamy maliny.
Na dnie 4 miseczek układamy pokruszone biszkopty, nasączamy kawą. Na biszkoptach rozprowadzamy warstwę kremu i przykrywamy kilkoma malinami. Ponownie układamy biszkopty, polewamy kawą i wykładamy krem. Posypujemy gorzkim kakao. Dekorujemy malinami.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
Mmmm rozbudziłaś moje kubki smakowe
😀