Tiramisu z malinami


Wiosenna odsłona tradycyjnego, włoskiego deseru.  Intensywna, aromatyczna kawa, puszyste biszkopty, aksamitny serek mascarpone, zniewalająca biała czekolada, słodki likier Baileys, dojrzałe maliny, a to wszystko posypane najwyższej jakości kakao. Mamma Mia! Magnifico! ;]

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 70 ml likieru Sheridan’s
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 350 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej (dość mocnej)
  • 250 g malin
  • kakao wysokiej jakości do posypania

Przygotowanie:

Zaparzamy kawę.
Białą czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Miksujemy z serkiem mascarpone i likierem.
Myjemy i osuszamy maliny.
Na dnie 4 miseczek układamy pokruszone biszkopty, nasączamy kawą. Na biszkoptach rozprowadzamy warstwę kremu i przykrywamy kilkoma malinami. Ponownie układamy biszkopty, polewamy kawą i wykładamy krem. Posypujemy gorzkim kakao. Dekorujemy malinami.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

 

tiramisu

tiramisu z malinami 2

tiramisu z malinami 1

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress