Tartaletki z nutellą i bananami


 Zainspirowana po raz kolejny „The 30 best recipes” Jacqui Small, postanowiłam przygotować swoją wersję tartaletek z nutellą i bananami. Prawdziwie kruche ciasto, gęsta nutella i pieczone banany – to połączenie musiało zakończyć się sukcesem. Aż ciężko uwierzyć, że tak banalny przepis może sprawić tak ogromną przyjemność naszym podniebieniom :] Jedno wielkie MNIAAAAM!

Składniki na kruche spody (12 sztuk):

  • 220 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 12 łyżek nutelli
  • 2 banany

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Wylepiamy nim dno i boki foremek o średnicy około 7 cm.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
Każdą tartaletkę wypełniamy 1 łyżką nutelli, na wierzchu układamy po 2 plasterki banana (5 mm grubości) poprzecinane na pół.
Pieczemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

 

tartaletki z nutellą

2 Comments

    • Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :] Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna.
      Ciasto kruche do wypieku tych konkretnych tartaletek nie zawiera jajek.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress