Tartaletki z kremem z orzechów włoskich


Tak, wiem, znowu kruche ciasto. Ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać. Krem z orzechów włoskich marzył mi się każdego dnia od początku ubiegłego tygodnia, a najlepiej smakuje właśnie na tartaletkach. Jak bym czegoś z tym nie zrobiła, to nabawiłabym się frustracji lub innej nerwicy ;] Zrozumiecie mnie, gdy choć raz sami skosztujecie tego gęstego kremu na bazie masy kajmakowej i tartych orzechów włoskich. Łatwo stracić dla niego głowę! :]

Składniki na kruche spody (12 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 zółtka
  • 150 g cukru pudru

Składniki na masę:

  • 350 g masy kajmakowej (około 510 g)
  • 100 g tartych orzechów włoskich

Ponadto:

  • 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Wylepiamy nim dno foremek o średnicy około 7 cm.

kruche spody

Wkładamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masę kajamkową mieszamy z tartymi orzechami. Uzyskanym kremem wypełniamy upieczone wcześniej tartalinki. Na wierzchu układamy po połowie orzecha włoskiego.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

tartaletki z kremem orzechowym 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress