Tarta z rabarbarem i bezą
Przed Wami druga propozycja w ramach Tygodnia z rabarbarem – wyśmienita tarta z bezą. Idealnie kruche ciasto, zapieczone kawałki rabarbatu i puszysta, delikatna pianka zwieńczona chrupiącą skorupką. Fantastyczna równowaga smaków i cudowny aromat. No kto się oprze? Pewnie, że nikt ;]
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 2 zółtka
- 100 g cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 500-600 g rabarbaru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Składniki na bezę:
- 4 białka z dużych jajek
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie dokładnie myjemy rabarbar – najlepiej wykorzystać szorstką stronę gąbki do naczyń. Tylko dolną część rabarbaru obieramy ze skórki. Kroimy w cieńkie paseczki (ok. 10 mm). Przekładamy do miski. Mieszamy z cukrem i mąką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Wyciągamy kruche ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Przekładamy do formy na tartę, wyścielając spód oraz boki. Ścinamy części ciasta wystające poza brzeg formy. Surowe ciasto dziurkujemy widelcem. Wysypujemy na nie rabarbar z cukrem i mąką. przykrywamy ubitymi białkami.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Możemy udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego :]
cudowna:)
Robisz najlepszą bezę w internecie! Zawsze wygląda pięknie niezależnie od dodatków
Ojej, dziękuję!