Tarta z rabarbarem i bezą


Przed Wami druga propozycja w ramach Tygodnia z rabarbarem – wyśmienita tarta z bezą. Idealnie kruche ciasto, zapieczone kawałki rabarbatu i puszysta, delikatna pianka zwieńczona chrupiącą skorupką. Fantastyczna równowaga smaków i cudowny aromat. No kto się oprze? Pewnie, że nikt ;]

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 zółtka
  • 100 g cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • 500-600 g rabarbaru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Składniki na bezę:

  • 4 białka z dużych jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:

  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie dokładnie myjemy rabarbar – najlepiej wykorzystać szorstką stronę gąbki do naczyń. Tylko dolną część rabarbaru obieramy ze skórki. Kroimy w cieńkie paseczki (ok. 10 mm). Przekładamy do miski. Mieszamy z cukrem i mąką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Wyciągamy kruche ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Przekładamy do formy na tartę, wyścielając spód oraz boki. Ścinamy części ciasta wystające poza brzeg formy. Surowe ciasto dziurkujemy widelcem. Wysypujemy na nie rabarbar z cukrem i mąką. przykrywamy ubitymi białkami.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Możemy udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego :]

tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem i bezą

kruche z rabarbarem 1

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress