Tarta sernikowa z żurawiną


Idealne rozwiązanie, gdy podczas świątecznej gorączki nie możemy się zdecydować, czy upiec kruche ciasto z żurawiną, czy może jednak sernik. Wspaniałe połączenie dwóch różnych wypieków, które współgrają ze sobą w pysznej harmonii smaków. Chrupiący spód, delikatna masa serowa, żurawina zapieczona pod brązowym cukrem… Jak tu nie kochać Bożego Narodzenia?

 Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru

Ponadto:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Formę na tartę o średnicy około 23 cm natłuszczamy lejem rzepakowym.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno oraz boki formy. Przy pomocy widelca nakłuwamy spód ciasta.
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy wyłożonej surowym ciastem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy umytą i dobrze osuszoną żurawinę. Posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy około 35 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

tarta-sernikowa-z-zurawina

sernik-z-zurawina

swiateczna-tarta-1

 

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress