Tarta sernikowa z makiem
Tarta, która pod kruchą otoczką skrywa niezwykle delikatne wnętrze. Subtelna masa sernikowa poprzeplatana wilgotnym makiem z bakaliami. Piękny aromat i wspaniała konsystencja, dzięki której ciasto niemal znika po zetknięciu z podniebieniem. Będzie stanowić idealne dopełnienie świątecznego menu. Zapisujcie przepis! :]
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko L
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 750 g twarogu sernikowego
- 3 jajka L
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 350 g masy makowej z bakaliami
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Wylepiamy nim spód oraz boki formy – do 3/4 wysokości.
Twaróg, jajka, budyn oraz cukier ucieramy az do połączenia. Przekładamy do formy. Na wierzchu wykładamy łyżka po łyżce masę makową, tworząc tzw. ślimaczka. Przy pomocy widelca pogłębiamy ten wzór, pozwalając by masa makowa weszła w głąb masy sernikowej.
Pieczemy 60 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego :]