Tarta miodowa z pekanami


Uwaga! Na blogu grasuje wypiekowy oszust! Swoje ofiary wabi pięknym wyglądem i urzekającym zapachem, a później zostawia z bolącym brzuchem, niemożnością poruszenia się i cukrowstrętem. A gdy leżysz czekając na nadejście lepszego samopoczucia, on idzie do Twojej garderoby i złośliwie zwęża wszystkie ubrania. Ktokolwiek widział podejrzanego ze zdjęcia niech nie nawiązuje z nim dłuższego kontaktu. Drodzy czytelnicy, strzeżcie się tarty z pekanami!

Składniki na kruche ciasto:

  • 220 g mąki
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła
  • 100 ml wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki syropu klonowego lub miodu (u mnie 1/2 szklanki miodu i 1/4 szklanki syropu)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g orzechów pekan

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wylepiamy nim spód oraz boki formy do tarty.
W misce umieszczamy jajka, syrop, cukier, masło oraz ekstrakt z wanilii – miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzechy pekanm, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy na kruche ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy około 40 minut do zarumienienia się brzegów (proponuję przez 30 minut piec ciasto pod przykryciem z folii aluminiowej, a ostatnie 10 minut bez przykrycia). Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

tarta z pekanami

tarta z pekanami i miodem

tarta z pekanami i syropem klonowym

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress