Tarta marcepanowa z wiśniami
Korzystając z sezonu na wiśnie i chłodnego poranka, włączyłam piekarnik i upiekłam jedną z najpyszniejszych tart. Idealnie kruche ciasto, gęsta, marcepanowa masa i soczyste wiśnie. Przepiękny aromat, przyjemna konsystencja i wspaniały smak. Nie pozostaje już nic innego jak rozsiąść się wygodnie z dużym kawałkiem tego pachnącego wypieku na tarasie i rozkoszować ostatnimi dniami wakacji :]
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 140 g rozpuszczonego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 200 g masy marcepanowej (pokrojonej w kostkę)
- 2 duże jajka
- 25 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru pudru
Ponadto:
- 200 g wiśni
- cukier puder do oprószenia
- mąka do podsypywania blatu
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3.
Większą częścią wylepiamy dno oraz boki okrągłej formy do tarty (około 23 cm średnicy). Mniejszą część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Składniki na nadzienie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Przekładamy do formy wylepionej ciastem.
Wiśnie kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na wierzchu masy marcepanowej skórkami do dołu.
Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Kroimy na paski o szerokości 2 cm. Układamy na wiśniach tworząc kratkę.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]