Tarta marcepanowa z wiśniami


Korzystając z sezonu na wiśnie i chłodnego poranka, włączyłam piekarnik i upiekłam jedną z najpyszniejszych tart. Idealnie kruche ciasto, gęsta, marcepanowa masa i soczyste wiśnie. Przepiękny aromat, przyjemna konsystencja i wspaniały smak. Nie pozostaje już nic innego jak rozsiąść się wygodnie z dużym kawałkiem tego pachnącego wypieku na tarasie i rozkoszować ostatnimi dniami wakacji :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 200 g masy marcepanowej (pokrojonej w kostkę)
  • 2 duże jajka
  • 25 g mąki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru pudru

Ponadto:

  • 200 g wiśni
  • cukier puder do oprószenia
  • mąka do podsypywania blatu

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3.
Większą częścią wylepiamy dno oraz boki okrągłej formy do tarty (około 23 cm średnicy). Mniejszą część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Składniki na nadzienie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Przekładamy do formy wylepionej ciastem.
Wiśnie kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na wierzchu masy marcepanowej skórkami do dołu.

Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Kroimy na paski o szerokości 2 cm. Układamy na wiśniach tworząc kratkę.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

tarta marcepanowa 1

tarta marcepanowa z wiśniami

tarta z marcepanem i wiśniami

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress