Tarta kokosowa


Kolejny przejaw mojego nieprzemijającego uwielbienia do mleka w proszku. Tym razem w nieco rajskiej, egzotycznej odsłonie. Kruchy spód i słodka, delikatna masa na bazie wiórek kokosowych. Ciastkowy odpowiednik białek Princessy. Prosto, szybko i PYSZNIE! :]

Składniki na spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 300 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%

Ponadto:

  • garść wiórków kosowych do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Formę do tarty  wykładamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na spód dokładnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno formy.
Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę, masło oraz połamaną na kostki czekoladę podgrzewamy w rondelku na niskiej mocy palnika. Regularnie mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodajemy mleko w proszku, ponownie mieszamy. Dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Przekładamy do formy, wyrównujemy. Posypujemy odrobiną wiórkow. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.

Smacznego :]

tarta kokosowa 1

 

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress