Tarta caffe latte


Kawowe love dla wszystkich wielbicieli tego aromatycznego napoju. Kruchy, orzechowy spód, gęsta masa caffe latte na bazie mleka skondensowanego oraz niesamowita beza z chrupiącą skorupką i piankowym wnętrzem. Do pokochania na jesienne popołudnia :]

Składniki na spód orzechowy:

  • 150 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g masła

Składniki na masę kawową:

  • 450 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Formę do tarty smarujemy tłuszczem (okrągła o średnicy około 24 cm, prostokątna o wymiarach x cm).  Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Składniki na spód orzechowy zagniatamy i uzyskanym ciastem wykładamy dno oraz boki formy.
Składniki na masę kawową umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy (masa będzie bardzo rzadka). Przelewamy do formy wyłożonej orzechowym ciastem.
Pieczemy przez 30 minut.
W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany (na najwyższych obrotach miksera). Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier, a na końcu skrobię ziemniaczaną.
Wyciągamy ciasto z piekarnika. Na wierzch wykładamy masę białkową, rownomiernie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.

Smacznego :]

tarta caffe latte

Zapisz

4 Comments

  1. Jakims cudem udalo mi sie popsuc to ciacho, bo warstwa kawowa przesiakla mi przez spod orzechowy i wyszlo cos malo zjadliwego. Nie bardzo wiem co poszlo nie tak… Beza za to bezbledna :) Mezowi calosc i tak smakowala… :)

    • Jedyne co mi przychodzi na myśl to ewentualność, że piekarnik nie był w 100% nagrzany, albo surowe ciasto leżało jakiś czas przed włożeniem do piekarnika i wtedy zdążyło namoknąć. Masa kawowa, mimo swojej rzadkiej konsystencji, powinna szybko się ściąć pod wpływem temperatury i z uwagi na dużą zawartość żółtek. Bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie nie tylko beza :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress