Przed Wami tarta, która pachnie wiosną i smakuje jak zapowiedź słonecznych dni. Idealnie kruche ciasto, słodko-kwaśny budyń cytrynowy i chrupiąco-ciągnąca się pianka. Rozpromieni każdy, wielkanocny stół, nadając mu lekkości i cudownego aromatu. Zaskoczcie swoich gości – niech w tegoroczne Święta zamiast mazurka kubki smakowe rozpieszcza tarta z lemon curd :] 

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na lemon curd:

  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na lemon curd. Gotujemy regularnie mieszając aż do zgęstnienia. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty (dno oraz boki). Surowe ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy kruchy spód przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.

Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika, wypełniamy go lemon curd, a nestpenie przykrywamy bezą. Ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.

Smacznego :]