Szybki sposób na spód do tarty


Im cieplej i ładniej na zewnątrz, tym mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni, zwłaszcza przy włączonym piekarniku. W takie dni świetnie sprawdzają się proste i szybkie tarty. Nieważne, czy zdecydujemy się na wersję bez pieczenia, czy też wymagającą odpalenia pieca na kilkanaście minut, obowiązkowym elementem tego ciasta jest kruchy spód. Jak przygotować go w 3 minuty? Instrukcja poniżej :]


Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 240 g ciasteczek – w zależności od upodobania: digestive (moje ulubione), herbatniki holenderskie, herbatniki w czekoladzie, ciasteczka kokosowe, czekoladowe, orzechowe, korzenne itp.
  • 150 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Spód formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia (w przypadku wersji z pieczeniem) lub folią aluminiową (w przypadku wersji bez pieczenia).
Ciasteczka i rozpuszczone masło umieszczamy w misie blendera. Miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masę przekładamy do formy i wylepiamy nią spód oraz boki. Należy pamiętać o dokładnym dociskaniu masy ciasteczkowej do ścianek formy. Nie można zostawić ani jednego „luźnego” miejsca. Inaczej spód się nie zwiąże i będzie zbyt sypki oraz kruchy by zachować swoją funkcję podczas krojenia i nakładania.
Taki spód nie wymaga dodatkowego podpiekania. Dlatego też od razu nakładamy na niego pozostałe składniki (w zależności od przepisu) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przypadku wersji bez pieczenia) lub do piekarnika na czas wynikający z receptury (w przypadku wersji z pieczeniem).

Gotowe!

Po przepisy na tarty zapraszam tutaj :]

2 Comments

    • Ja również wykorzystuję ten spód do serników – tylko w mniejszej proporcji, bez wylepiania boków :) Przebija wszystkie tradycyjne kruche :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress