Szarlotka z rabarbarem


Jeden z tych wypieków, który po wyjęciu z piekarnika przechodzi Wasze najśmielsze oczekiwania. Doskonałe połączenie duszonego rabarbaru, puszystej pianki i kruchego, maślanego ciasta. Wspaniała, wiosenna odsłona tradycyjnej szarlotki. Przepis na dużą formę, ale nie liczcie na to, że słodkości starczy na dłużej. Nie dość, że domownicy nie będą mogli się powstrzymać od kolejnych kawałków, to jeszcze cudowny aromat zwabi Wam do domu wszystkich sąsiadów ;]

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek z dużych jajek

Na nadzienie:

  • 800 g pokrojonego w plastry rabarbaru
  • 6 łyżek cukru (lub więcej jeżeli chcemy, aby masa była bardziej słodka)

Na piankę:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ponadto:

  • kilka łyżek kaszy manny do posypania spodu ciasta

Przygotowanie:

Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą kulę ciastka wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno formy. Posypujemy kaszą manną, która wchłonie nadmiar wody z rabarbaru.

Rabarbar dokładnie szorujemy przy pomocy gąbki kuchennej. Przy pomocy noża ściągamy dolną warstwę skórki i odcinamy końcówki. Kroimy w 1-cm plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem i dusimy na średniej mocy palnika aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mieszamy. Przekładamy na spód wysypany kaszą manną.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na rabarbarze. Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zostawiamy na 30 minut w uchylonym piekarniku. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

kruche z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

szarlotka z rabarbarem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress