Szarlotka z konfiturą dyniową i orzechami włoskimi w miodzie
Do przygotowania wyśmienitej, jesiennej tarty nie wystarczy dobry przepis. Dużą rolę odgrywają produkty, które wykorzystamy. Podczas przygotowywania receptur i tworzenia słodkości na bloga staram się zaopatrzyć w sprawdzone, wysokiej jakości składniki. W tym przypadku zadanie ułatwiły mi włoskie delikatesy La Carevella. Z myślą o kruchym, październikowym cieście wybrałam delikatną dyniowo-jabłkową konfiturę, w konsystencji przypominającą mus owocowy. Zastanawiając się jakie bakalie zapiec na wierzchu tarty, w moje ręce wpadł słoik z włoskimi orzechami w miodzie akacjowym. Wydawało mi się, że nie może być piękniej. O tym jak bardzo byłam w błędzie przekonałam się po spróbowaniu efektu końcowego :] Słodko polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 słoik konfitury ze świeżych jabłek i dyni
- 1 słoiczek orzechów włoskich w miodzie + 5 dodatkowych połówek orzechów włoskich
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy je w proporcji ¾ do ¼. Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki formy do tarty.
Na surowe ciasto wykładamy konfiturę jabłkowo-dyniową, równomiernie rozprowadzamy.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Układamy na warstwie z konfitury.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy, tniemy na 1-cm paski. Układamy je na wierzchu ciasta, tak aby utworzyły szeroką kratkę.
Pieczemy 25 minut.
W międzyczasie orzechy włoskie w miodzie przekładamy do miseczki. Dokładamy do nich 5 dodatkowych połówek orzechów i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie orzechy były obtoczone w miodzie.
Wyjmujemy tartę z piekarnika. Na środku każdego kwadratu, pomiędzy paskami ciasta, układamy po 1 połowie orzecha włoskiego w miodzie. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut (UWAGA! przykrywamy z wierzchu folią aluminiową, inaczej orzechy zaczną bardzo szybko się przypalać). Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]
Wpis powstał we współpracy z włoskimi delikatesami La Caravella