Świąteczny apple pie


Mimo, iż szarlotce ciężko oprzeć się o każdej porze roku, to w grudniu jej aromat i smak staje się jeszcze bardziej zachwycający. Kruche ciasto wypełnione grubą warstwą jabłek, opruszonych korzennymi przyprawami, przywołuje przytulną, bożonarodzeniową atmosferę. Dodając do tego niezwykle świąteczny wygląd wypieku, jesteśmy gotowi na celebrację tych wyjątkowych dni.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek wody

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Ponadto:

  • roztrzepane jajko
  • odrobina mąki do podsypywania ciasta
  • świąteczna foremka – najlepiej gwiazdka

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 cześci w proporcji 2/3 do 1/3.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość 3 mm – staramy się, aby rozwałkowane ciasto miało kształt jak najbardziej zbliżony do koła.
Przygotowanym ciastem wykładamy dno oraz boki formy do tarty. Ciasto wychodzące poza brzegi formy odcinamy.
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z cukrem, cynamonem i goździkami. przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta rozwałkowyjemy na grubość 3 mm. Przy pomocy foremki wycinamy świąteczne kształty. Układamy na jabłkach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35-40 minut – do zarumienienia.

Smacznego :]

 

swiateczny-placek-z-jablkami

tarta-z-jablkami

swiateczny-apple-pie

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress