Świąteczne wypieki w słoikach – DIY


Z okazji zbliżających się Mikołajek mam dla Was super prosty i szybki pomysł na słodkie upominki, które możecie wykonać swoimi rączkami (niekoniecznie sprytnymi), a następnie obdarować nimi najbliższych. Przy pomocy litrowego słoika, kawałka sznurka, papierowego bileciku, kilku produktów spożywczych i wskazówek zamieszczonych poniżej, w 15 minut przygotujecie efektowny prezent. Taki rodzaj mikołajkowego giftu ma wiele zalet. Po pierwsze jest zdecydowanie bardziej oryginalny niż para skarpetek z reniferami. Po drugie świadczy o Waszej niezwykłej kreatywności. Po trzecie, macie na wejściu +100 punktów u osoby obdarowywanej, bo wszystkie upominki robione ręcznie mają niezwykłą wartość emocjonalną. Po czwarte, nawet jak wydaliście fortunę podczas Black Friday, to nadal Was stać na zrobienie przynajmniej kilku takich słoików. I po piąte – najważniejsze – nie dajcie gotowego wypieku, tylko mieszankę do jego przygotowania, więc nie jesteście w stanie tego sPIERNICZYĆ ;]

CAKE JAR – CIASTO WIEWIÓRKA

cake-jar

Potrzebujemy:

  • słoik o pojemności 1l
  • bilecik
  • sznurek/wstążka

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Słoik myjemy i dokładnie osuszamy. Składniki wymienione wyżej układamy w słoiku warstwami, w następującej kolejności:

1. 2/3 szklanki mąki wymieszane z cynamonem i przyprawą korzenną
2. 2/3 szklanki orzechów
3. 2/3 szklanki brązowego cukru
4. pozostała część mąki wymieszana z proszkiem i sodą
5. pozostała część orzechów

Zamykamy słoik. Dekorujemy sznurkiem lub wstążką, do której doczepiamy bilecik z przepisem.

Instrukcja na bilecik:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Zawartość słoika przesyp do miski. Dodaj 2/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 duże jajka i 1 dojrzałego, rogniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem. Przełóż do formy. Piecz około 40 minut do „suchego patyczka”. Możesz udekorować ciasto lukrem. Smacznego!

 

MUFFIN JAR – MUFFINY PIERNIKOWE

muffin-jar

Potrzebujemy:

  • słoik o pojemności 1l
  • bilecik
  • sznurek/wstążka

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Słoik myjemy i dokładnie osuszamy. Składniki wymienione wyżej układamy w słoiku warstwami, w następującej kolejności:

1. 1/2 szklanki brązowego cukru
2. 2/3 szklanki mąki z sodą i proszkiem do pieczenia
3. 1/2 szklanki brązowego cukru
4. 3/4 szklanki groszków czekoladowych
5. pozostała część mąki wymieszana z przyprawą korzenną
6. 3/4 szklanki orzechów

Zamykamy słoik. Dekorujemy sznurkiem lub wstążką, do której doczepiamy bilecik z przepisem.

Instrukcja na bilecik:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Zawartość słoika przesyp do miski. Dodaj 200 g rozpuszczonej, przestudzonej margaryny i 4 duże jajka. Wymieszaj wszystko razem. Przełóż do papilotek (do 7/8 wysokości). Piecz około 15-20 minut do „suchego patyczka”. Możesz opruszyć muffiny cukrem pudrem. Smacznego!

 

 COOKIE JAR – CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

cookie-in-the-jar

Potrzebujemy:

  • słoik o pojemności 1l
  • bilecik
  • sznurek/wstążka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 100 g posiekanej białej czekolady

Przygotowanie:

Słoik myjemy i dokładnie osuszamy. Składniki wymienione wyżej układamy w słoiku warstwami, w następującej kolejności:

1. 1/2 szklanki mąki wymieszana z proszkiem do pieczenia
2. 2/3 szklanki płatków owsianych
3. 1/2 szklanki mąki
4. 2/3 szklanki cukru trzcinowego
5. 1/2 szklanki żurawiny
6. 100 g  posiekanej białej czekolady

Zamykamy słoik. Dekorujemy sznurkiem lub wstążką, do której doczepiamy bilecik z przepisem.

Instrukcja na bilecik:

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Zawartość słoika przesyp do miski. Dodaj 125 g rozpuszczonego, przestudzonego masła i 1 duże jajko. Wymieszaj wszystko razem. Porcje ciasta o wielkości 1 czubatej łyżki wyłóż na papier do pieczenia i nadaj im okrągły kształt. Piecz około 10 minut. Smacznego!

UDANEJ ZABAWY PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA SŁODKICH UPOMINKÓW! :]

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress