Świąteczne ciasteczka pomarańczowe


Pieczenie i dekorowanie ciasteczek to druga, zaraz po ubieraniu choinki, ulubiona tradycja świąteczna w moim domu. Wraz ze zniknięciem ostatniego piernika pojawił się pretekst do przygotowania kolejnej porcji kruchych wypieków. Przyprawy korzenne zostały zamienione na aromatyczną, startą skórkę z pomarańczy, a kształt gwiazdek zastąpiły m,in. buzie reniferów i ciastkowe ludziki. Po fantastycznej zabawie pozostał wspaniały zapach, a pusty pojemnik na ciastka znów kusi swoją zawartością :]

Składniki (na około 40 ciastek):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Ponadto:

  • stemple do ciastek

Przygotowanie:

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z uzyskanego ciasta formujemy 2 kule i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Na silikonowej macie, delikatnie opruszonej mąką, rozwałkowujemy pierwszą porcję ciasta – na grubość około 3 mm. Przy pomocy kieliszka do wina, wycinamy okrągłe kształty. Przekładamy na blaszkę. Przy pomocy stempli odciskamy na ciastkach świąteczne wzory. Analogicznie postępujemy z 2 połową ciasta.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

swiateczne-ciasteczka

kruche-ciasteczka-swiateczne

ciasteczka-ze-stempli

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress