Świąteczne ciasteczka pomarańczowe
Pieczenie i dekorowanie ciasteczek to druga, zaraz po ubieraniu choinki, ulubiona tradycja świąteczna w moim domu. Wraz ze zniknięciem ostatniego piernika pojawił się pretekst do przygotowania kolejnej porcji kruchych wypieków. Przyprawy korzenne zostały zamienione na aromatyczną, startą skórkę z pomarańczy, a kształt gwiazdek zastąpiły m,in. buzie reniferów i ciastkowe ludziki. Po fantastycznej zabawie pozostał wspaniały zapach, a pusty pojemnik na ciastka znów kusi swoją zawartością :]
Składniki (na około 40 ciastek):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Ponadto:
- stemple do ciastek
Przygotowanie:
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z uzyskanego ciasta formujemy 2 kule i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Na silikonowej macie, delikatnie opruszonej mąką, rozwałkowujemy pierwszą porcję ciasta – na grubość około 3 mm. Przy pomocy kieliszka do wina, wycinamy okrągłe kształty. Przekładamy na blaszkę. Przy pomocy stempli odciskamy na ciastkach świąteczne wzory. Analogicznie postępujemy z 2 połową ciasta.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego :]
Jak długo te ciasteczka poleżą w pudełku? Tzn jak wcześnie przed świętami można je zrobić?
W szczelnym szklanym pojemniku lub metalowej puszce poleżą nawet 2 tygodnie :]