Strudel z jabłkami i pekanami


Jeżeli lubicie kruche ciasto, jabłka i cynamon to koniecznie musicie spróbować tej rolady. Aromatyczna, rozgrzewająca, smakująca zbliżającymi się Świętami. Wbrew pozorom całkiem łatwa i szybka w przygotowaniu. A gdy podamy ją z sosem waniliowym lub lodami, to będzie prawdziwa wspaniałość nad wspaniałościami! :]

Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru pudru
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 80 ml ciepłej wody
  • pół lyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 5 średnich jabłek
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (10 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g połamanych orzechów pekan (lub więcej- według uznania)

Ponadto:

  • odrobina mąki do podsypania ciasta
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyzki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok.

Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrami i pekanami.

Stolnice lub blat podsypujemy odrobiną mąki. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm. Wierzch podsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę z jabłek, równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Smarujemy mlekiem. Przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego :]

strudel z jabłkami 3

strudel z jabłkami 1

strudel z jabłkami 2

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress