Strudel z jabłkami i pekanami
Jeżeli lubicie kruche ciasto, jabłka i cynamon to koniecznie musicie spróbować tej rolady. Aromatyczna, rozgrzewająca, smakująca zbliżającymi się Świętami. Wbrew pozorom całkiem łatwa i szybka w przygotowaniu. A gdy podamy ją z sosem waniliowym lub lodami, to będzie prawdziwa wspaniałość nad wspaniałościami! :]
Składniki na ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru pudru
- 75 g rozpuszczonego masła
- 80 ml ciepłej wody
- pół lyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 5 średnich jabłek
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (10 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g połamanych orzechów pekan (lub więcej- według uznania)
Ponadto:
- odrobina mąki do podsypania ciasta
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyzki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrami i pekanami.
Stolnice lub blat podsypujemy odrobiną mąki. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm. Wierzch podsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę z jabłek, równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Smarujemy mlekiem. Przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym lub lodami.
Smacznego :]
Ile gramów orzechów użyła Pani w przepisie?
Około 50 gram, ale można dać więcej :]