Strucla z białym makiem


Dzień Świętego Marcina to u mnie dopiero początek marcepanowo-orzechowej uczty. Zgromadzone zapasy białego maku pozwolą mi się cieszyć wyjątkowym smakiem marcińskiego nadzienia spokojnie do końca miesiąca. Jeżeli i Wam zostały jeszcze składniki po 11 listopada, to słodko namawiam Was na delikatną struclę z chrupiącą kruszonką. Idealnie komponuje się z kawą, bez której ani rusz w takie pochmurne dni jak dziś. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę po kawałek tej pachnącej pyszności, uruchamiam Netflixa i zawijam się w koc :]

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 12 suchych drożdży
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko L

Składniki na nadzienie:

  • 400 g białego maku lub gotowej masy makowej
  • 125 g orzechów (włoskie, arachidowe, migdały)
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 2 mandarynek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier i drożdże. W rondelku, na niskiej mocy palnika podgrzewamy mleko z masłem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy przy pomocy miksera (końcówki świderki) lub robota kuchennego (końcówka hak). Nie przerywając mieksowania, wbijamy jajko. Powinniśmy uzyskać głądką, plastyczną masę.
Miskę z ciastem przykrywamy od góry ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Jeżeli używamy suchego maku, to musimy go uprzednio moczyć około 20 minut w gorącej wodzie i dobrze odcedzić. W przypadku gotowej, białej masy makowej pomijamy tę czynność.
Orzechy blendujemy. Masę marcepanową podgrzewamy na niskiej mocy palnika razem ze śmietaną. Gdy lekko zmięknie, rozgniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
W misce umieszczamy mak, orzechy, marcepan ze śmietaną, cukier puder i skórkę z mandarynek. Dokładnie mieszamy.

Pierkarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Silikonową stolnicę lub kuchenny blat podsypujemy maką. Wykładamy wyrośnięte ciasto. Delikatnie spłaszczamy dłonią, formując kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy przygotowane nadzienie. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.  Układamy w formie. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 45 minut, do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

strucla marcińska

drożdżowe z białym makiem

strucla z makiem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress