Śmietanowe ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką


W moim domu ochota na placki i ucierańce wciąż w rozkwicie. Zmieniają się jedynie owoce, które w nich lądują. Weekend już za kilka godzin i pewnie część z Was zastanawia się jakim to ciastem rozpieścić tym razem siebie i swoich najbliższych. Porzućcie rozmyślania i upieczcie śmietanowca ze śliwkami i kruszonką na bazie orzechów laskowych. Wspaniały aromat zrzuci Was z nóg wprost na kanapę i nie pozwoli wstać dopóki nie zniknie ostatni okruszek :]

Składniki:

  • 2,5 szklanki przesianej mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki śmietany 12%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych
  • 6 łyżek cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Ponadto:

  • 700 g śliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 sopni. Prostokątną forme o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek.
Margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka i śmietanę, miksujemy. Dosypujemy przesianą makę oraz proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Ważne, aby miksować tylko w jednym kierunku! Uzyskaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 40-45 minut.

Smacznego :]

ciasto śmietanowe ze śliwkami

ciasto ze śliwkami i kruszonką

ciasto ze śliwkami

ucierane ze śliwkami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress